Çöp Şutu sistemleri, otel, hastane, iş merkezleri, restoran, AVM, rezidans, yurt, toplu konut gibi yapılarda çöplerin düzenli, güvenli, hijyenik ve hızlı bir biçimde toplanması amacıyla katlarda veya bağımsız bölümlerde biriken çöplerin atıldığı kanallardır. Çöp şutu, dairesel düz modül, kapaklı modül, bitiş modülü, havalandırma tertibatı, temizleme ünitesi, otomasyon panosu, giyotin kapağı, sabitleme ekipmanları gibi farklı bölüm ve parçalardan oluşmaktadır. Sistemin en alt kısmında çöplerin toplanmasını ve nakledilmesini sağlayan konteynerler, en üst kısmında da havalandırma kanalı ve şapka veya çatı fanı bulunmaktadır. Çöp bacalarının yapımında TS 2166’ nın kurallarına uyulmalıdır.
- Bu buluş, apartmanlarda, iş merkezlerinde, bir veya birden çok katlı binalarda kullanılan çöp şutuna monte edilebilen ve atıkları ayrıştırarak toplamak için kullanılacak Seperatör sistemidir.
- Seperatör yardımıyla atıklar karışık, metal, kağıt vb. olarak sınıflandırılarak ayrı atık kutularına atılmaktadır. Böylece geri dönüşümü olan atıklar işlendikten sonra tekrar kullanılabilmektedir. Birden fazla çöp bacasına da gerek kalmayacağından hem yerden kazanç sağlanmakta hem de ek çöp bacalarının masrafından da tasarruf sağlanmaktadır.
- Çöp baca sisteminde kapakların üstündeki atıkların sınıfına göre türünü belirleyen düğmelere basılarak seperatörün uygun atık kutusuna dönmesi sağlandıktan sonra atış kapağı açılır ve atığın atılması sağlanır. Böylece de atığın istenilen atık kutusuna gidilmesi sağlanmaktadır.
- Yüzeyi düzgün, su emmeyen, ateşe dayanıklı ve korozyona uğramayacak paslanmaz çelik malzemeden imal edilmelidir
- Baca içini temizlemek için baca temizleme(yıkama) tertibatı yapılmalıdır.
- Çöp şut minimum 45 cm daire kesitli olmalıdır.
- Baca kapakları yerden 90 cm yüksekte yapılmalıdır.
- Çöp bacasının üzeri, çatı yüksekliğinin üzerine kadar çıkartılarak havalandırma sağlanmalıdır.
- Bacalarda gürültünün önlenmesi için bina değme noktalarında buna uygun önlem alınmalıdır,
- Dairelerden tek tek çöp toplanılması gereksinimi ortadan kaldırır
- Hijyen
- Hız ve kolaylık
- Sağlık
- Güven
- Estetik
- Yaşam konforunun artması
ÇÖP ŞUTLARI NEDEN PASLANMAZ ÇELİK MALZEMEDEN YAPILMALIDIR
BİR SİTENİN FAALİYET RAPORUDUR
FİRMA VE SİTE ADI YAZIDAN ÇIKARILMIŞ HALİDİR..
- 16 Eylül 2014 tarihinde …….. blokta çıkan yangın sonucu bloğun tamamen yanan çöp bacası yerine paslanmaz çelik malzemeden imal edilen çöp bacası monte edilmiş, yangın sonucu hasar gören ve sigorta expertizi tarafından tespiti yapılan dairelerin ve blok ortak alanlarının hasarları giderilmiştir. Yapılan harcamaların sigorta poliçemizden karşılanması amacıyla sigorta firmamız olan………Sigortaya gönderilmiş olup en kısa sürede ödemenin yapılması beklenmektedir.
- Sitemizdeki tüm çöp bacaları yanıcı madde olan poliüretan malzemeden üretilmiş olup bu durum ……. blok yangını sonucu alınan itfaiye raporu ve Makine Mühendisleri Odası raporunda belirtilmiştir.
MEKANİK FİRMA İŞİN TESLİM SONRASINDADA YAPTIĞI İŞTEN SORUMLUDUR.
- Çöp bacalarının………………. firması tarafından değişiminin yapılmaması durumunda baca değişim işlemini yapacak firma seçimi yapılmış ,maliyeti belirlenmiş, genel kurul onayı alınmış ve kat malikleri bilgilendirilmiştir. Çöp bacalarının tarafımızdan değiştirilmesi durumunda yapılacak masrafların …………………………………………………………..firmasına rücu edilmesine yönelik hukuki süreç başlatılacaktır.